• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۱۳۲۷۴
تاریخ انتشار: ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۱
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب...

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 

با گذشت دوماه از مالچ پاشی نفتی در غرب خوزستان، صدها هکتار از تپه های ماسه ای منطقه ، گویی ردای سیاه بر تن کرده اند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان،بیت کوصر دشت آزادگان ، در همسایگی میشداغ ، زیستگاه آهوی کمیاب خوزستان ، حالا در پوششی از تیرگی فرورفته . هر چند مالچ پاشی نفتی از سالها قبل برای مهار شن های روان و حالا به بهانه کنترل کانون های ریز گرد انجام میشود ،اما اساتید محیط زیست و بیابان ، هرگز این دلایل را تایید نکردند و انجام این کار را کاملا به ضرر محیط زیست وباعث مرگ گونه های نادر جانوران میدانند . این روزها ، اذهان عمومی در خوزستان ، به شدت درگیر قضیۀ مالچ پاشی ست . حامیان این طرح ، آن را برای طبیعت همچون آب حیات ، زندگی بخش می دانند ، اما مخالفان ، آن را گلوله ای میدانند که به سوی گیاهان و جانوران شلیک میشود .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
معاون منابع طبیعی خوزستان اما ، با اشاره به رشد درخت در مناطق مالچ پاشی شده میگوید : با توجه به اینکه در 127 هکتارزمین مالچ پاشی شده قبلی پوشش گیاهی رشد کرده ، پس آسیبی به محیط زیست وارد نمی شود . دانایی میگوید : مالچ پاشی فقط روی تپه هایی انجام میشود که راه دیگری برای حل مشکل فوری آنها وجود ندارد . او تنها راه حفظ جاده ، روستا ، باغ ، مزرعه و منابع آب را مالچ پاشی میداند ومعتقداست نهال کاری پس از انجام عملیات مالچ پاشی به دلیل وجود رطوبت در خاک ، بازدهی خوبی دارد و شهرستانهایی نظیر اهواز ، شوش ، امیدیه و دشت آزادگان که به طور کامل ازحرکت ماسه های روان در امان مانده اند ، شاهدی بر این ادعا هستند.
بیت کوصر دشت آزادگان یکی از کانون های بحرانی فرسایش بادی ست که 80 هزار هکتاروسعت دارد. روستاهای این منطقه بیش از 40 هزارواحد دامی دارند که تامین علوفه و ادامه حیات آنها ، در گرو تثبیت شن های روان است . شن های روانی که بیش از شصت درصد از آن در نقطۀ صفر مرزی ست که بر اساس نتایج پژوهش ها با توجه به اینکه در تقابل مستقیم وزش باد از عراق است باید تثبیت شود .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
اما حالا این پروژه با اعتراض گسترده فعالان محیط زیست مواجه شده . اعتراضی که به شکایت یک انجمن زیست محیطی خوزستانی و توقف پروژه منجر شده .

به باور متخصصان ، تخریب مناطق بیابانی ونیمه بیابانی ، کویرها و صحراها به عنوان بخشی از اکوسیستم های طبیعی ،موجب وارد آمدن آسیب جدی به محیط زیست میشود . تصاویر و شواهد مستند فراوانی که از لاشه های جانداران این اکوسیستم طبیعی به دست آمده ، ثابت کرده که پاشیدن مالچ نفتی موجب مرگ خزندگان ، خصوصا در زیستگاه شن زار شده .

حدود 50 سال است که درخوزستان برای تثبیت شن های روان مناطق بیابانی از نوعی مالچ نفتی استفاده میشود . اما در دهۀ اخیر کارشناسان و حامیان محیط زیست ، به طرق مختلف ، نسبت به آثار زیان بار این گونه مالچ پاشی هشدار داده و خواستار توقف آن شده اند. این گروه مخالف تثبیت شن های روان نیستند وتنها خواستار جایگزینی روشهای کم خطر برای رفع این معضلند. هم صدایی و موافقت مدیر کل محیط زیست خوزستان بااین هشدارها و مخالفتها رفته رفته منتج به نتایج سودمندی میشد اما ، تغییر موضع ناگهانی و تمام و کمال اشرفی و دفاع تمام قد او از مالچ پاشی ، مساله را در هاله ای از ابهام فرو برد .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در تغییر موضعی ناگهانی ، درپاسخ به تمام مخالفت ها و نگرانی ها اعلام کرد: هیچ مستندی دال بر انقراض گونه های گیاهی و جانوری منطقه وجود ندارد و آنچه اتفاق افتاده مقطعی ست و این امکان وجود دارد که هر پروژه ای در زمان اجرا آسیب هایی به محیط زیست ، اعم از گیاهی و جانوری وارد کند ، اما در مالچ پاشی
نفتی این اثرات گذراست . اشرفی با رد انتقادات کارشناسان محیط زیست و بیابان در خصوص اثرات نامطلوب مالچ پاشی نفتی بر سفره های آب زیرزمینی، آنها را غیر کارشناسی دانست و گفت : مالچ پاشی نفتی ، باعث نابودی هیچ کدام از سفره های آب زیرزمینی نشده ، زیرا در هیچ یک از گزارشات آبشناسی وزارت نیرو چنین مطلبی تایید نشده و این کار نه تنها مانع نفوذ آب به خاک نمیشود ، بلکه همچون پوششی ، از تبخیر رطوبت موجود در خاک هم جلوگیری میکند .
محمد جواد اشرفی که پیش از این گفته بود همجواری بیت کوصر با منطقه حفاظت شده میش داغ از یک سو و تایید کارشناسان مبنی بر کانون گرد و غبار نبودن این منطقه ، مالچ پاشی آن را منتفی می کند، فقط چند روزپس از این اظهارنظر رسمی ، با اداره کل منابع طبیعی برای مالچ پاشی بیت کوصر به توافق رسید .
محمد حسین که از کارشناسان و فعالان محیط زیست است و در این زمینه تحقیقات و پژوهشهای زیادی انجام داده همچنان برنظریه های علمی خود و همکارانش مبنی بر سرطان زا بودن مالچ نفتی پافشاری میکند و این ادعا را کاملا ثابت شده می داند و میگوید : استفاده 50 ساله از یک روش ، نباید راه را بر ورود نظریه های کارشناسانه ، علمی و جدید مسدود کند .این محقق و پژوهشگر، قرق کردن و استفاده از گونه های متناسب و سازگار با اقلیم منطقه را راهکاری بسیار مناسب می داند و معتقد است تنها هزینۀ قرق ، آموزش و توجیه جامعۀ محلی ست و نقش تشکل های مردم نهاد در این مهم بسیار موثر است .

ردای سیاه ، رختی نازیبا بر شانه دشت های خوزستان 
هر چند عملیات مالچ پاشی نفتی بیت کوصر دشت آزادگان با حکم دادستانی توقیف شده اما هنوز هم رد سیاه چرخ های کامیون های سنگین نفتکش برشانه های خسته بیت کوصر سنگینی میکند وچه بسا نفت ها و قیرهای سیاه ، کماکان در گوشه ای ازهمین منطقه در حوضچه ها چشم انتظار آغاز دوباره کارند.
حالا در لابلای این همه اما و اگر و نظریه های ضد و نقیض که گاه از سوی کارشناسان محیط زیست ارائه میشود و گاه از سوی مسئولین این اداره ، یک خوزستان مانده و دنیایی از علامت سوال . مالچ بپاشند و دشت را سیاه پوش کنند به محیط زیست و گونه های نادر جانوری آسیب رسانده اند و شرایط را در وضعیت کنونی نگهدارند ، ماسه های روان آرام آرام چهره زندگی در خوزستان را به نقاب میکشند . آنچه که خوزستان و خوزستانی این روزها به شدت به آن نیازمنداست ، درایت ، کفایت و تدبیر حکیمانه ایست که بتواند از میان این همه اما و اگر ، بهترین ، سریعترین و کم خطرترین روش را برای بازگرداندن نبض زندگی به دشتهای نیمه جان خوزستان برگزیند.

سهام خزلی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اشتغال پایدار برای جوانان با خودکفایی در معادن مس تخت گنبد سیرجان
تساوی حاصل تلاش دو تیم داماش گیلان و مس سونگون
ضرورت حمایت از واحد‌های تولیدی کوچک و متوسط
شبکه‌های رادیویی متمرکز بر بازنمایی ظرفیت استان‌ها
برگزاری دوره توانمند سازی گروه های جهادی بسیج دانشجویی خوزستان در آبادان
ویزیت رایگان متخصص قلب و عروق در دستک بندر کیاشهر
پانزدهمین یادواره شهید شهریاری در زنجان
کتابسرا؛ خبر‌هایی از دنیای کتاب در استان سمنان
یکی از دو نیروی گارد ملی هدف قرار گرفته آمریکا جان باخت
روزی به پاسداشت مجاهدت های جان برکفان نیروی دریایی
حال خوب گله مرال‌های هیرکانی 
نمایشگاه اقتصاد به توان مردم درکرمان
پشت کردن ایرلندی‌ها در زمان پخش سرود ملی انگلیس
صعود اباذری به یک‌چهارم نهایی کاراته جهان
برگزاری یادواره شهدای جاویدالاثر در روستای هرچگان
پیروزی نمایندگان آذربایجان شرقی در مسابقات والیبال
تجلیل از نخبگان در جشنواره جهادگران علم و فناوری رفسنجان
وزیر جهاد کشاورزی: تعهد کنیم هیچ آب و غذایی هدر نرود
ارتقای جایگاه تبریز در بازار جهانی جواهرات اولویت مدیریت آذربایجان شرقی
شکست ملوانان در برابر پیکان در تهران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک
هوای ۱۴ شهر خوزستان در وضعیت بنفش، قرمز و نارنجی آلودگی
رهبر انقلاب: پیغام با واسطه ایران به آمریکا دروغ محض است
رهبر انقلاب امشب با مردم سخن می گویند
فعالیت حضوری مدارس استان کرمان از فردا شنبه ۸ آذر
دور برگشت لیگ برتر کشتی آزاد در گروه B؛ پیروزی بانک شهر مقابل استقلال جویبار
دیدار حساس بانک شهر و استقلال جویبار
اجرای طرح زوج و فرد از درب منازل در روز شنبه
عادی سازی مواد مخدر با چاشنی طنز
گسترش ویروس آنفلوانزا
معوقات سایپا همچنان ادامه دارد
کیفیت هوا در تاکستان و آبیک "ناسالم" ؛ قزوین "قابل‌قبول"  
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۰۶
اعمال قانون خودرو‌های آلاینده نیازمند سامانه‌های هوشمند است
۴۸ ساعت طلایی درمان آنفلوآنزا، کلید بهبودی سریع
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک  (۲ نظر)
توضیح نهاجا درباره عبور جنگنده میگ ۲۹ از آسمان تهران  (۲ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۲ نظر)
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
آغاز طرح جایگزینی ۳ میلیون موتورسیکلت فرسوده در تهران  (۱ نظر)
اجتماع بزرگ حجاب فاطمی در تهران  (۱ نظر)
موج هشدار دهنده آنفلوانزا در روزهای آلوده  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)
افزایش قیمت بنزین برای نظم‌بخشی مصرف و مبارزه با قاچاق  (۱ نظر)
جزئیات تعطیلی شنبه ۸ آذرماه در آذربایجان‌غربی به دنبال تداوم آلودگی هوا  (۱ نظر)
اقدام گسترده پلیس برای مقابله قاطع با مجرمین در محلات لرستان  (۱ نظر)
مصرف گاز بخش خانگی به مرز ۳ میلیارد مترمکعب رسید  (۱ نظر)