پخش زنده
امروز: -
بهرام عین اللهی گفت: بسیاری از طرحهای درمانی در دوره ریاست جمهوری شهید رئیسی افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، بهرام عیناللهی؛ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت سیزدهم همزمان با سالگرد شهید رئیسی با حضور در برنامه «تراز جمهور» عملکرد حوزه سلامت را در دوران ریاست جمهوری شهید رئیسی تشریح کرد.
سوال: در زمان کرونا همراه خبرنگاران دیگر به بیمارستانها و جاهای مختلف میرفتیم؛ بحثی که در دولت سیزدهم خیلی شاخص شد؛ بحث واردات واکسن، ساخت آن و تزریق واکسن بود، از قبل اقداماتی شده بود، علت چه بود که در دولت شهید رئیسی این موضوع خیلی سرعت گرفت و تزریق واکسن در یک شبانهروز رکوردش به یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر رسید؟
بهرام عیناللهی: ما وقتی با آیتالله رئیسی و هیأت دولت خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم، اولین خواسته مقام معظم رهبری این بود که شما باید کرونا را کنترل کنید و آن موقع تحویل دولت مصادف بود با اوج کرونا، یعنی کرونا در اوج خود قرار گرفته بود. اگر مراحل مختلف برای کرونا بگذارید، در کشور ما درست تغییر دولت با اوج کرونا بود. روزانه بالای ۷۰۰ مرگ و میر داشتیم و بهترین راه حل برای کنترل کرونا واکسیناسیون بود. میزان تزریق واکسن در روز ۷۵ هزار دُز در کل کشور بود. ایشان همیشه در هیأت دولت و همه جا میگفتند سلامت مردم برای من از همه چیز مهم است، بنابراین خودشان وارد عمل شدند. یک رئیس جمهور کارهای مختلفی دارد ولی شخصاً حوزه سلامت برای ایشان اهمیت داشت و خودشان وارد شدند ببینند که چطور میشود که میزان واردات واکسن زیاد شود و این جا بود که خودشان با رئیس جمهور چین تماس گرفتند.
از طرف دیگر دکتر مخبر را مسئول این کار قرار داد. به علت این که مسأله واکسیناسیون، ورود و تأمین ارز آن و همه اینها فقط مربوط به وزارت بهداشت نمیشد، یک کار جمعی لازم بود. آقای مخبر با هماهنگی رئیس جمهور هفتهای سه روز حداقل جلسه داشتند، در آن جلسات بانک مرکزی از نظر تأمین ارز، هلال احمر از نظر کارهایی که مربوط به آنها بود، وزارت راه از نظر ترابری و همه مینشستیم و برنامهریزی میشد، این بود که باعث شد الحمدلله سیل واکسن سرازیر شود. حالا این واکسن که سرازیر شد، خود دکتر مخبر با من تماس گرفت گفتند که این همه واکسن که میآید شما میتوانید تزریق کنید، ما یک تجربهای از زمان دفاع مقدس داشتیم و آن تجربه این بود که اگر مردم وارد صحنه شوند، میتوانند مشکلات را حل کنند، اینجا بود که ما اکتفا نکردیم فقط به کارکنان خود حوزه سلامت، ما از دانشجویان، از افراد داوطلب، حسینیهها، ورزشگاهها، خودرویی، شبانهروزی و این باعث شد که همه وارد تزریق واکسن شوند و از طرف دیگر مهمترین عامل موفقیت؛ حمایت مردم بود. آیتالله رئیسی شخصیت مردمی داشت، مردم هم به ایشان اعتماد داشتند و مردم میآمدند و ما تا شاید آذر ۱۴۰۰ توانستیم که دُز اول را تا ۹۰ درصد تزریق کنیم. یک میلیون و ۶۰۰ هزار در روز و هشت میلیون و ۶۰۰ هزار در هفته؛ به اندازه جمعیت بعضی از کشورهای حاشیه خلیج فارس ما تزریق انجام میدادیم. این منحنی تزریق واکسن که بالا رفت، منحنی مرگ و میر پایین آمد.
سؤال: حتی در مراسم تنفیذ شهید رئیسی؛ رئیسجمهور شهید، خود شهید رئیسی اشاره میکند که یکی از اولویتهای دولت؛ مقابله با کرونا است. یعنی آن جا آن سرعتی که به خود گرفت، چقدر بحث مدیریت نقش داشت؟ یک بخش گفتید مردم، تلاشهایی که شد، خود مدیریت این وسط چقدر نقش داشت که این سرعت گرفت؟
عیناللهی: در دوران کرونا همه کارها فلج شده بود، مدارس تعطیل بود، دانشگاهها تعطیل بود، کسب و کار انجام نمیشد، مردم مسافرت انجام نمیدادند، مملکت قفل شده بود و این قفل فقط با کنترل کرونا شکسته میشد. از طرف دیگر آیتالله رئیسی فرمانده ستاد کرونا بودند. ستاد کرونا همیشه پنجشنبهها یک جلسه مقدماتی در دفتر خودشان میگرفتند که در آن جلسه مقدماتی تعداد کمتری شرکت میکردند و افرادی که خیلی مؤثر بودند، بعد یک جلسهای شنبه صبح داشتند؛ اول صبح و در آن جلسه فرماندهی میکردند و مصوبات ستاد کرونا، مصوبات کاملاً قانونی و قابلیت اجرا داشت.
سؤال: در ایام کرونا یکی دیگر از اقدامات شاخص دولت سیزدهم؛ بحث ساخت واکسن بود؛ بومیسازی، در این زمینه واکسنهای خیلی خوبی هم داشتیم، در این زمینه چقدر تلاش شد؟
عیناللهی: در شروع دولت فقط واکسن برکت تأیید شده بود ولی متأسفانه با کارشکنیهایی که در حوزههای مختلف شده بود و واقعاً نمیخواستند ما واکسن تولید کنیم، به خصوص غربیها دنبال این نبودند، بنابراین میزان تولید واکسن ما؛ دو میلیون در ماه بود. ما اگر میخواستیم منتظر شویم واکسن ما به تعداد آمار کافی برسد و در آن صورت تعداد زیادی از مردم هر روز فوت میکردند، بنابراین ما واردات را انجام دادیم.
از طرف دیگر پنج مرکز تولید واکسن دیگر به سرعت کارهایشان جلو انداخته شد، کمیتههای علمی و پژوهشی تشکیل شد و الحمدلله ما تمام انواع واکسنها که با روشهای مختلف تولید میشود در کشور تولید کردیم. ۱۵۰ میلیون دُز واکسن وارد شد و بعد این تولیدات داخلی ما پشتوانه آنها قرار گرفت و الحمدلله توانستیم هنر تولید واکسن را در اینجا داشته باشیم، یعنی اگر هر حادثه دیگری در کشور ما اتفاق بیفتد که خدا کند نیفتد، مثل کرونا این توان علمی در کشور وجود دارد که کشور میتواند واکسنها را به سرعت تولید کند.